Όρος Βαράσοβα
 Όρος Βαράσοβα Σπηλιές και μοναστήρια της Βαράσοβας
Το όρος Βαράσοβα βρίσκεται στο ΝΔ τμήμα του Ν. Αιτ/νίας, στη ΔΕ Χάλκειας του Δήμου Ναυπακτίας. Τη βυζαντινή εποχή ήταν γνωστό και ως «το Άγιον ΄Ορος της Αιτωλίας», καθώς υπήρξε σημαντικό ασκητικό κέντρο ιδιαίτερα από τον 10ο αι. αλλά και στα χρόνια μετά την άλωση.
Από τα σπήλαια – ασκηταριά της περιοχής περισσότερο γνωστό είναι το σπήλαιο των Αγίων Πατέρων με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 10ου – 11ου αι. που αντανακλούν την τέχνη των μνημείων της Καππαδοκίας και των τοιχογραφημένων σπηλαίων της Κάτω Ιταλίας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς η Βαράσοβα βρισκόταν στην πορεία του «μεγάλου δρόμου» που τη μεσο-βυζαντινή περίοδο ξεκινούσε από την Τραπεζούντα περνούσε από την Κων/λη και τη Θεσσαλονίκη έφτανε στην Κόρινθο, έπιανε σκάλα στη Βαράσοβα και από εκεί κατέληγε στην Κάτω Ιταλία.
Ο επισκέπτης φθάνει στο σπήλαιο των Αγίων Πατέρων μετά από ανάβαση – πορεία 2 ωρών.
 Άγιος Νικόλαος Βαράσοβας  Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Βαράσοβας
Το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Βαράσοβας είναι κτισμένο σε σπηλαιώδες άνοιγμα στη νότια πλευρά της Βαράσοβας μεταξύ των χωριών Κάτω Βασιλικής και Κρυονερίου. Η πρόσβαση είναι δυνατή από τη θάλασσα και μετά από πορεία 20 περίπου λεπτών.
Το μοναστήρι ήταν ερειπωμένο και μετά από συστηματική ανασκαφή αναστηλώθηκε πρόσφατα. Είχε φρουριακό χαρακτήρα και λειτουργούσε από τον 9ο ως τον 19ο αι. Περιλαμβάνει μικρό ναό, βοηθητικούς χώρους ενώ το άνοιγμα καλύπτονταν με διώροφο κτίριο κελιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα δεύτερο σπήλαιο με διττό ρόλο: καταφύγιο των μοναχών από τις επιδρομές των πειρατών ή «εγκλείστρα ησυχασμού» για τους μοναχούς.
Ο επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει το ειδικά διαμορφωμένο μικρό λιμανάκι με πλοιάρια από την Κάτω Βασιλική.


 


Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
ESPA logo
Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA logo