Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου στα μουσεία της Δύσης

 Τοιχογραφία του Antonio Danti με θέμα τη ναυμαχία της Ναυπάκτου από το Βατικανό.Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την τέχνη ακόμη και για αιώνες μετά την πραγματοποίησή της, εξαιτίας του συμβολικού της χαρακτήρα για τη νίκη του Χριστιανισμού επί του Ισλάμ. Τα μουσεία της Ευρώπης (και ορισμένα της Αμερικής), αλλά και δημόσια κτίρια και εκκλησίες, διασώζουν έργα τέχνης, χαρακτικά και χειρόγραφα που αφορούν στην ίδια τη Ναυμαχία ή τους πρωταγωνιστές της. Επιπλέον, αρκετά μουσεία περιλαμβάνουν μεταξύ των εκθεμάτων τους και πραγματικά κατάλοιπα της ναυμαχίας, λάβαρα, αποτμήματα και αντίγραφα πλοίων, οπλισμό και ενδυμασίες της εποχής. Η διασπορά των εκθεμάτων αυτών είναι μεγάλη, τόσο γιατί τα πολυεθνικά κράτη της εποχής της ναυμαχίας, όπως η Αψβουργική αυτοκρατορία, διασπάστηκαν αργότερα σε εθνικά κράτη, καθένα από τα οποία κράτησε το μερίδιο που του αναλογούσε, όσο και γιατί πολλά εκθέματα ανήκαν αρχικά σε ιδιωτικές συλλογές που κατέληξαν σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο.
Αν και η αναλυτική καταγραφή δεν είναι δυνατή, παραθέτουμε εδώ μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία και εκθέματα:
Ισπανία
- Biblioteca Nacional de España
Κτίριο της Γερουσίας: Juan Luna, The Battle of Lepanto, 1887 
- El Prado:
Tiziano, La religion socorrida por España, 1572-1575  
Tiziano, Felipe II offrando al cielo don Fernando, 1573-1575
 - Museo Naval Madrid
 - Armeria del Palacio Real de Madrid: πανοπλίες, στολές, όπλα και λάβαρα της εποχής της Ναυμαχίας. Μεταξύ άλλων και δύο πραγματικά λάβαρα που κατασχέθηκαν από τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας.
Αυστρία 
- Kunsthistorisches Museum, Βιέννη: Ο άλλοτε πυρήνας της Αψβουργικής αυτοκρατορίας φιλοξενεί στο μεγαλύτερο μουσείο της πόλης ορισμένα εκθέματα που αφορούν στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, μεταξύ άλλων: 
Πανοπλία και ασπίδα του Δον Χουάν 
τον πίνακα “Οι Τρεις νικητές του Λεπάντο”  και την προσωπογραφία του Sebastiano Venier από τον Tintoretto, ένα από τα αριστουργήματα του μουσείου. 
Ιταλία
Βατικανό:
Στην αίθουσα των χαρτών ο Antonio Danti φιλοτέχνησε, κατά παραγγελία του Πάπα Γρηγορίου ΙΓ, μια σειρά από χάρτες της Ιταλίας σε μορφή τοιχογραφιών. Μεταξύ αυτών και μια απεικόνιση της παράταξης μάχης μάχης κατά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου
Ρώμη:
Το ταφικό μνημείο του Πάπα Πίου Ε' στη Santa Maria Maggiore της Ρώμης φέρει ανάγλυφες αναπαραστάσεις με θέμα τη ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Βενετία:
Όπως είναι φυσικό, στη Βενετία η Ναυμαχία υμνήθηκε και τιμήθηκε ιδιαίτερα μέσα από την τέχνη. Οι Βενετοί φρόντισαν άλλωστε άμεσα να καρπωθούν τα οφέλη της νίκης. Στο παλάτι του Δόγη (Palazzo Ducale), στη Sala del Scrutinio, υπήρχε πίνακας του Tintoretto, που φιλοτεχνήθηκε αμέσως μετά τη Ναυμαχία, καταστράφηκε όμως από πυρκαγιά το 1577 και αντικαταστάθηκε από τον ομώνυμο πίνακα του Andrea Vicentino. Στο Palazzo Ducale φιλοξενούνται επίσης κι άλλα ζωγραφικά έργα και χαρακτικά με θέμα τη Ναυμαχία αλλά και τη Ναύπακτο γενικότερα. 

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
ESPA logo
Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA logo